Free Joomla Templates by Web Hosting

Home Prima Casa Prima Casa 2014


Prima Casa 2014

Prima Casa 2014

Se pare ca Programul Prima Casa continua si in anul 2014. Bancile inscrise vor primi sumele care nu au fost alocate in 2013, dar vor putea folosi si sumele neutilizate anul trecut. De asemenea, noi banci se pot inscrie in acest program.

 

„Avand in vedere solicitarile repetate ale unor banci de a intra in programul Prima casa precum ING, Banca Comerciala Feroviara, Banca Marfin ca si ale unor IFN-uri, Credit coop, Imocredit, se propune largirea sferei imprumutatorilor cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei - Directia supraveghere, potrivit reglementarilor B.N.R. privind conditiile de creditare destinate persoanelor fizice, precum si cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si Ministerul Finantelor Publice a nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului“, se arata in nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern.

Bancile implicate in programul prima casa 2014 sunt: BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac, Raiffeisen Bank, Credit Agricole, Bank Leumi, Alpha Bank, Millennium Bank, Intesa Sanpaolo, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank si RIB.

Iata cateva modificari adoptate prin Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima casa:

·        stabilirea plafonului suplimentar pe anul 2014 al garantiilor care pot fi emise la 1.200 milioane lei;

·        utilizarea cu prioritate in anul 2014 a diferentei nealocate din plafonul anului 2013 (cca 22 milioane lei si 196 milioane lei pentru ANL) si a sumei alocate la data prezentei finantatorilor care au solicitat plafon, din plafonul anului 2013, dar care nu a fost consumat integral pana la data de 31.12.2013 (cca 158 milioane lei si 301 milioane lei pentru ANL);

·        gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014;

·        largirea sferei imprumutatorilor cu conditia ca acestia sa-si desfasoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementarilor validate de Banca Nationala a Romaniei - Directia supraveghere, potrivit reglementarilor B.N.R. referitoare la conditiiile de creditare ale persoanelor fizice, precum si cu conditia transmiterii catre FNGCIMM si Ministerul Finantelor Publice a unui angajament privind respectarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate in cadrul programului.