Free Joomla Templates by Web Hosting

Home Prima Casa Prima Casa ramane Vechea Casa in 2013


Prima Casa ramane Vechea Casa in 2013

Prima Casa ramane Vechea Casa in 2013

 

In cadrul programului de guvernare al cabinetului Ponta si conform declaratiilor primului ministru de la sfarsitul anului trecut, programul Prima Casa urma sa se transforme intr-un program destinat exclusiv achizitiei de imobile noi. Desi toata lumea a asteptat modificarile la finalul anului 2012, acestea nu si-au facut inca aparitia, programul Prima Casa continuand si in 2013 in aceleasi conditii din anii precedenti.


Fondurile disponibile in acest moment alocate programului Prima Casa sunt de 572 milioane de EUR iar valoarea medie a unui imprumut in cadrul programului este de 40.000 EUR. Astfel, aproximativ 14.300 de contracte noi mai pot fi semnate pana la epuizarea plafonului existent. In conditiile in care in primele 3 luni ale anului au fost depuse aproximativ 6.000 de solicitari, programul poate continua cel putin pana la finalul lunii iulie.


Pe viitor, casa ar viza exclusiv achizitia de imobile noi, este posibil ca piata apartamentelor vechi sa sufere intr-o prima faza o scadere a preturilor. In egala masura, in conditiile in care numarul apartamentelor noi este de aproximativ 5 - 6.000, este posibil ca pretul acestora sa creasca avand in vedere si faptul ca majoritatea acestora au fost construite in perioada in care preturile se aflau la nivelurile de dinainte de criza. In consecinta cererea ar reveni pe segmentul apartamentelor vechi ale caror preturi ar putea creste din nou.

Pot Bancile Inlocui Prima Casa?

In conditiile in care costurile ofertelor standard pentru creditele imobiliare / ipotecare nu difera foarte mult fata de ofertele de creditare din cadrul programului Prima Casa, principalul avantaj al acestui program ramane avansul de 5%.

Bancile pot suplini cererea de finantare in eventualitatea disparitiei programului insa in conditiile de avans impuse de Regulamentul BNR nr. 17 / 2012, respectiv minimum 15% pentru creditele in RON si 25% pentru creditele in EUR, ceea ce ar limita accesul la finantare pentru cei eligibili in acest moment prin programul prima casa. In egala masura, un avans de 5% pentru un apartament nou poate echivala cu un avans de 25% pentru un apartament vechi luand in calcul diferenta de pret intre cele doua categorii.

Ultima actualizare ( Duminică, 05 Mai 2013 17:39 )