Free Joomla Templates by Web Hosting

Home Prima Casa Prima Casa si noile reguli impuse de BNR


Prima Casa si noile reguli impuse de BNR

Prima Casa si noile reguli impuse de BNR

 

Noul regulament BNR devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie 2012, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.


”Prima casa” pierde clienti din cauza noilor norme de creditare impuse de BNR. Multi dintre cei care se inscriau in program faceau un al doilea credit pentru a putea achita avansul. Acum, insa, se vor lovi de regulile stricte.

 De exemplu, pentru un apartament care costa 60.000 de euro, un cumparator ar avea nevoie de un avans de 3.000 de euro. Persoana respectiva ar fi obligata sa faca, de fapt, doua credite: unul de nevoi personale - pentru avans si imprumutul pentru Prima casa. In total, ar avea de dat 400 de euro pe luna bancilor. Potrivit noilor norme de creditare, salariul ei ar trebui sa fie de cel putin 900 de euro.

Noul regulament privind creditarea al Bancii Nationale a Romaniei obliga persoanele fizice sa achite un avans de minimum 25% daca iau credit in euro, dar au venituri in lei.

Daca vor sa contracteze un credit in dolari, franci elvetieni sau yeni, avansul sare pana la 40%.

Nici varianta ratelor platite direct la dezvoltator nu o ajuta prea mult. Ratele se fac pe o perioada de maximum doi ani de zile si se plateste un avans de 12% si o rata intre 250 si 400 plus diferenta la sfarsitul perioadei.

Pentru anul 2012, bancile mai au la dipozitie fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru imprumuturile din cadrul programului Prima casa, insa, daca banii se vor termina pana la finele anului, programul ar putea fi reinnoit.


Creditul Prima casa reprezinta deja peste 80% din piata creditelor pentru achizitia unei locuinte si noile restrictii impuse de BNR pentru obtinerea unui credit ipotecar il face si mai cautat.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ultima actualizare ( Vineri, 13 Ianuarie 2012 13:32 )