Free Joomla Templates by Web Hosting

Home Prima Casa Programul Prima Casa 2012


Programul Prima Casa 2012

Programul Prima Casa 2012

 

Aurel Saramet, Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), sustine ca exista fonduri suficiente pentru ca Programul Prima Casa sa continue cel putin pana in septembrie 2012.

Fondurile ar trebui sa fie suficiente pentru un ritm al depunerilor de dosare de 80-90 pe zi, iar presedintele FNGCIMM a precizat ca doar 35 au avut nevoie de plati din partea Fondului din 52.000 de contracte incheiate.

 

Aurel Saramet a mai precizat ca intreprinderile care apeleaza la garantii folosesc aceste fonduri in proportie de 80% pentru capital propriu si 20% pentru investitii. Cei mai multi intreprinzatori se indreapta catre prelucrarile si serviciile din domeniul industrial si agricultura.

 

Programul “Prima casa” a demarat in anul 2009 si a ajuns, in prezent, la a patra faza a sa.

Prima Casa 4 a atras pana acum credite in valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. Programul Prima Casa se va desfasura in conditii normale pana la sfarsitul anului 2012, a mai declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si Institutul Bancar Roman. Suma medie de creditare a fost de 42.000 de euro, cei mai multi beneficiari indreptandu-se catre locuinte cu o camera sau doua (60%). Cu privire la posibilitatea continuarii programului si in 2013, Saramet a precizat ca “principial, in discutiile pe care le-am avut, inclusiv cu premierul, nu se exclude aceasta varianta”.

 

Doar 0,04% dintre credite au fost pierdute. Presedintele FNGCIMM a mai aratat ca programul Prima Casa a inregistrat circa 36 de incidente de neplata, ceea ce inseamna, in sens valoric, sub 0,4 la mie.

“Prima Casa a avut efect asupra pietei imobiliare, a stabilizat preturile, le-a adus la normalitate. Avantajul cel mai mare este cel al avansului foarte mic pentru ca avansuri foarte mari inseamna deja imprumuturi pentru a putea obtine avansul la care se mai adauga creditul pentru obtinerea casei. Deja era foarte mult”, a mai declarat Saramet.

 

Ultima actualizare ( Joi, 08 Decembrie 2011 23:55 )