Free Joomla Templates by Web Hosting

Home Prima Casa Programul Prima Casa 4 conditii


Programul Prima Casa 4 conditii

Programul Prima Casă 4 - condiţii

 

Băncile se pregătesc să demareze programul Prima Casă 4. BCR este prima instituţie de credit care a anunţat deja începerea acordării de împrumuturi în cadrul celei de-a patra etape a programului guvernamental.

Faţă de etapa precedentă, mai mulţi români vor putea să-şi cumpere o locuinţă, în urma extinderii criteriilor de eligibilitate.

 

 

Cine poate beneficia? Cine poate lua credit şi cum?

Poate beneficia de credit Prima Casa 4 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.

În cadrul programului se pot achiziţiona locuinţe finalizate sau locuinţe nefinalizate, aflate în diverse faze de construcţie, destinate achiziţionării după finalizare sau locuinţe noi, destinate achiziţionării după finalizare construite in baza autorizaţiilor de construire eliberate după 22.02.2010. De asemenea, se pot construi locuinţe viitoare de către beneficiari individuali, în baza unei autorizaţii de construire eliberată după 22.02.2010. Primul pas pe care trebuie să îl facă o persoană care dorește să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie.

 

 

Cât poţi să împrumuţi?

Cei care vor să ia un împrumut prin Prima Casă, pe o perioadă de cel mult 30 de ani, trebuie să aibă un avans minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei.

Suma maximă diferă însă, în funcţie de vechimea imobilului şi de numărul de beneficiari. Astfel, garanţia maximă este de 60.000 de euro pentru locuinţele vechi, 70.000 de euro pentru locuinţele noi sau în construcţie şi de 75.000 de euro, pentru construcţiile în asociere. Cât despre dobândă, formula de calcul stabilită prin program este neschimbată, iar marja maximă este 4% peste Euribor la trei luni.

 

Condiţii financiare

Evaluarea imobilului costă aproximativ 300 de euro.

Solicitantul trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din valoarea imobilului, dar şi de un colateral egal cu valoarea a trei rate lunare.

Dobânda este calculată după formula EURIBOR la trei luni+3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR şi EURIBOR+3,95% pentru restul.

La un credit de 40.000 de euro luat pe 30 de ani, rata lunară se ridică la 219,22 euro la actualul nivel al EURIBOR, conform unui calcul al BCR

Clientul va plăti către Fondul de Garantare un comision anual de 0,49% aplicat la jumătate din valoarea creditului.

 

Ultima actualizare ( Luni, 13 Iunie 2011 16:48 )